Filmhuis

Arnhemmers dragen het hart op de tong. Bekende voorbeelden zijn Emile Ratelband en Theo Janssen – de cult held van voetbalclub Vitesse. Ik heb een zwak voor Theo. Maar het was Ratelband die onlangs in het lokale nieuws kwam als spreekbuis voor de Arnhemse marktkooplui.

Als marktkooplui niet meer zelf het woord kunnen doen moet er wel iets aan de hand zijn.

Kort door de bocht is het volgende aan de hand. Filmhuis Focus heeft een nieuw pand nodig. De wethouder cultuur – Gerrie Elfrink, wil nieuwbouw op het Kerkplein. Op het Kerkplein wordt de markt in Arnhem gehouden. De marktkramen moeten wijken naar het aangrenzende plein met de toepasselijke naam: de Markt. Dat willen ze niet.

Omdat de wederopbouw van Arnhem na de oorlog nergens zo mislukt is als op en rond het Kerkplein heeft de wethouder geen enkele moeite om de bevolking mee te krijgen in dit plan. De marktkooplui hebben het maar te nemen en Arnhem krijgt een nieuw Filmhuis.

Tot zover niets aan de hand.

Maar toen maakte bioscoopreus Pathé bekend ook een nieuwe bioscoop te bouwen: aan het Stationsplein. Daarmee kwam het Rembrandt Theater vrij. Waarom niet het Filmhuis verhuizen naar het vrijgekomen Rembrandt Theater? Het logische antwoord zou zijn dat het veel te groot is om een Filmhuis in te exploiteren. De wethouder kwam met een ander verhaal. Hij rekende op een bierviltje uit dat nieuwbouw op het Kerkplein versus verhuizen goedkoper is.

Iedereen met gezond verstand kan bedenken dat verhuizen de goedkopere optie is. Een actiegroep tegen de nieuwbouw liet dan ook berekenen dat Elfrink ’s bierviltje onzin is. Henk Bitter – directeur Focus Filmhuis – verbaasd zich openlijk over de discussie die is ontstaan. Rembrandt is nooit een optie geweest.

Einde discussie.

En op dat punt onderschat hij de Arnhemmer. Die moet je niet voorliegen met een dubieuze berekening op een bierviltje. Een echte Arnhemmer kijkt nog liever vijftig jaar tegen een foeilelijk plein als meegaan met een publiekelijk afgeschoten wethouder.

De oppositie, die al ingestemd hadden met nieuwbouw maar terugkrabbelt, zet de gepikeerde Arnhemmer graag in voor politiek gewin. Als dan ook nog Emile Ratelband met in zijn kielzog een meute boze marktkooplui het gemeentehuis binnenloopt heb je een mooie Arnhemse soap te pakken. De camera’s van omroep Gelderland staan er bovenop.

Maar die nieuwbouw gaat er natuurlijk gewoon komen. Terecht ook. Uitgangspunt moet niet geld zijn, maar cultuur en stadsgezicht. Het Kerkplein krijgt zijn opknapbeurt en Arnhem heeft straks twee leegstaande bioscopen, want bij nieuwbouw staat ook het oude Filmhuis leeg. Dan zeg ik: heel simpel, een foodhal in het pand van het oude Filmhuis en Rembrandt met zijn toplocatie komt vanzelf wel goed.

Maar hoe hard ik ook roep, mijn mening is er eentje tussen de duizenden Arnhemmers die door elkaar heen schreeuwen – niemand die luistert. Er is een allesbeslissende stem nodig. Een dwingend advies. Laten we het gewoon aan Theo Janssen vragen.

Zetten we er een camera op, valt er in ieder geval nog wat te lachen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s